Mikor váltsunk munkahelyet?

A munkahely váltás sosem könnyű, azonban sokszor pozitív hatása van az életünkre! Nézzük, mik azok a jelek, ami alapján biztosak lehetünk, hogy eljött számunkra az idő egy kis keresgéléshe

Kattints a főoldalhoz

A munkahely váltás sosem könnyű, hiszen ki kell lépnünk megszokott mindennapjainkból, és belekezdeni valami ismeretlenbe. A változásnak azonban sokszor pozitív hatásai vannak az életünkre! 

Nézzük, mik azok a jelek, ami alapján biztosak lehetünk, hogy eljött számunkra az idő egy kis keresgéléshez az álláspiacon!

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy eljött a munkahely váltás ideje!


1. A munka az egészségedet veszélyezteti

Ha úgy érezed, hogy munkád az egészséged kárára megy, biztosan tudhatod, hogy ez nem a megfelelő hely számodra. Egyetlen pozíció sem ér annyit, hogy feláldozd érte testi vagy lelki egészségedet. Ha nincs időd a heti rendszerességű sportolásra, feltöltődésre és stresszoldásra, az hosszú távon nem fenntartható. Még súlyosabb az eset, ha a munkahelyeden az alapvető munkavédelmi szabályok sem betarthatóak. 

2. Nincs lehetőség a fejlődésre

Ha szeretnél fejlődni szakterületeden, de jelenlegi munkahelyeden ezt nem lehet megtenni. Szakmai fejlődés nem csak előléptetést jelenthet, hanem azt is, amikor lehetőségünk van bekapcsolódni egy izgalmas projektbe, vagy tanulhatunk valakitől akit megbecsülünk. Ha úgy érzed, hogy feladataidat rutinból, csukott szemmel is el tudod végezni - és ez negatívan hat a munkakedvedre - ideje új kihívások után nézni. Ebben az esetben azonban, érdemes beszélni a vezetőséggel, hátha jelenlegi munkahelyeden is be tudsz kapcsolódni valami újba!

3.  Negatív munkahelyi környezet

Ha folyamatosan úgy érzed, hogy a munkát érintő ügyekben a véleményedet nem mondhatod el őszintén. Előfordulhat, hogy egy munkahelyen olyan negatív környezet alakul ki, ahol minden mondatunkat kétszer is meggondoljuk. Ez hosszú távon rengeteg energiát emészt fel, amit más dolgokra is lehetne fordítani. Előfordulhat, hogy belső viszályok, hatalmi harcok nehezítik meg az életedet. Ez is olyan bizonytalan légkört teremthet, ahol a nyugodt, jó minőségű munkavégzés ellehetetlenül.

4. Nem illik az életmódodhoz a munkarend

Ilyen eset állhat elő, ha már a munka elfogadása is kompromisszumos volt, vagy időközben megváltoztak a körülményeid. Van aki rugalmas munkaidőre és otthoni munkavégzésre vágyik, van aki viszont a munka és a magánélet teljes szétválasztására, azaz stabilan tervezhető munkaidőre. Nincs jó vagy rossz munkarend, legyen az kötött vagy kötetlen munkarend, teljes munkaidős  vagy részmunkaidős  állás. Mindegyik foglalkoztatási forma éppen a megfelelő valaki számára. Mindegy, hogy a te életstílusodhoz mi passzol, ha nem olyan munkarendben dolgozol, sosem leszel boldog. Lehet bármilyen jó a fizetés, ha a munkarend nem ideális számodra, örökre elégedetlen leszel. 

5. "Félek a munkától"

A cím sokak számára talán viccesen hangzik, azonban egy komoly, egyre inkább kutatott problémáról van szó. A tünetek a következők: minden reggel félve ébredsz, vagy félve mész be a munkahelyedre. A hétfőtől kifejezetten rettegsz, és egyetlen célod, hogy kibírd a munkanapokat a hétvégéig. Mivel életünk nagy részét munkával töltjük, beláthatod, ez nem maradhat így! Remélhetőleg a munkahely váltás megoldja a problémát. Ha mégsem, az okokat mélyebben kell keresni, és érdemes szakember segítségét is kérni.

6. Melyik a legjobb álláskereső oldal?

- teszed fel magadnak, vagy a google-nek a kérdést. Biztos jel, hogy váltanod kell, ha már el is kezdted böngészni az álláshirdetéseket, és minden lehetőséget érdekesebbnek találsz, mint a saját munkád. Mi az Állástérképpel abban segítünk, hogy megtudd, mennyi lehetőség rejlik a közvetlen közeledben! Mert az élet túl rövid, hogy ingázással töltsd!