Mikor keressünk állást?

Az álláskeresésben is sok múlik az időzítésen! Nem árt, ha tudjuk melyik hónapra tervezzük a munkahelyváltást, vagy hogy milyen gyakran érdemes ellenőrizni az új álláshirdetéseket.

Kattints a főoldalhoz

Álláskeresés, de mikor?

Mikor érdemes belevágni az álláskeresésbe? Melyik a legjobb időszak vagy hónap a kereséshez? Van, hogy az embert nem a saját döntései, hanem a körülmények irányítják. Sokan csak akkor kezdenek álláskeresésbe, amikor korábbi munkahelyüket elvesztették. Sokan viszont gondosan megtervezik karrierútjukat, így azt is, mennyi tapasztalat után néznek új lehetőségek után. Bejegyzésünk mindenkinek érdekes lehet, hiszen aki egyszer kényszerből vált munkahelyet, az lehet, hogy legközelebb már tudatosan figyelni fog az optimális időzítésre.

Álláskeresős hónapok

Hagyományosan, a legtöbben az újévkor kezdenek álláskeresésbe. Az új évhez szeretünk új célokat kapcsolni, melyek megvalósítása sokszor a karrierünket is érinti. Biztos neked is volt már munkával kapcsolatos újévi fogadalmad. Befolyásoló tényező az is, hogy sok munkahelyen a karácsony előtti időszak az év egyik, leghajtósabb része. Sok feszültség gyűlhet ilyenkor össze, így könnyen azt gondolhatjuk, hogy itt az ideje váltani. A karácsony előtti hónapokban kevesen mondanak fel, inkább kivárják a januárt. 

álláskeresés hónapok szerint

A másik oldalról, a cégek is ilyenkor rendezik a soraikat. Lezárult egy év, itt a lehetőség a következő éves célokat kitűzni. A cégek értékelik az előző éves teljesítményüket, és forrásokat rendelnek az új céljaikhoz. Sok esetben ez új munkakörök megjelenését, vagy létszámbővítést is jelenthet. Ne feledjük, közben az alkalmazottak közül is néhányan épp munkahelyet váltanak, az ő pozíciójuk is megüresedik. 
Most azonban március van, és biztos mindenki arra számít, hogy mondjunk valami biztatót az álláskeresőknek! És ez így is van! Márciusban is az átlagnál több állás kerül meghirdetésre, ha nem is annyira sok, mint januárban és februárban. De az igazán jó hír az, hogy ilyenkor már kezd elapadni az újévi álláskeresők dömpingje. Márciusban a verseny kisebb, így könnyebb kitűnni, és sikeresen pályázni! 
Szeptemberben és októberben is nagyobb álláskeresési hullám szokott jelentkezni. Ez az időszak a frissen végzett pályakezdőkről szól, akik a tanév és a jól megérdemelt pihenés után a munka világába lépnek.

Rossz időzítés

Fontos azt is felismerni, hogy vannak iparági sajátosságok is. Ezekről leginkább szakmán belüli ismerőseinktől tájékozódhatunk. Néhány iparágban az üzleti év sem egyezik a naptári évvel. Ilyenkor a költségvetés tervezése, a bónuszok kifizetésének időpontja sem a december-január hónapokra esik, ahogy a munkaterhelés is a szokásostól eltérő lehet. Ezek a tényezők befolyásolják, hogy az adott szakmában mikor jellemző leginkább a munkaerő toborzás. 
Akkor sem szabad elkeserednünk, ha egy ideje keresgélünk, de nem találjuk a megfelelő álláslehetőséget. Lehet, hogy éppen rossz időszakban keresünk, olyankor, amikor kevés új pozíció nyílik. Általánosságban elmondható, hogy ilyen időszak a nyár és az év vége. A nyár a szabadságolásokról szól, ilyenkor a döntéshozók is pihennek, míg az év vége már túl zsúfolt időszak. 

A kulcs a rendszeresség

Érdekesség, hogy legtöbben a hét elején, hétfőn és kedden ellenőrzik az új álláshirdetéseket. És milyen jól teszik! Természetesen a hét minden napján jelennek meg új álláshirdetések, de a munkáltatók jellemzően a hét elején teszik fel az új hirdetéseket. Megfigyelhető, hogy azok, akik a legelsők között jelentkeznek, nagyobb eséllyel lesznek sikeresek. Hogy miért? Az elején még könnyebb kitűnni az önéletrajzok tömegéből, és így emlékezetessé válni az interjúztatók számára. 
Azoknak, akik aktívan állást keresnek, azt tanácsoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizzék az új álláshirdetéseket. Legjobb, ha heti egy-két alkalommal átböngészik a nagyobb álláskereső oldalakat, vagy az Állástérképhez hasonló gyűjtő oldalakat. Tuti tippünk a kedd délelőtt, mert addigra az adott hét új álláshirdetéseinek nagy része már elérhető. Azok, akik már egy ideje keresgélnek, és több visszautasítást is kaptak már, más stratégiához kell folyamodniuk. Számukra az időzítés szerepe még fontosabb. Azt javasoljuk, hogy ha lehet naponta, de legalább kétnaponta ellenőrizzék az új lehetőségeket.