Green jobs, azaz a zöld munkahely

Neked vajon zöld munkahelyed van? Szívesebben dolgoznál környezettudatos munkahelyen? Nem vagy egyedül! Cikkünkből mindent megtudhatsz a zöld állásokról.

Kattints a főoldalhoz

Mi is az a zöld munkahely? Mi a green jobs jelentése?

A zöld munkahely, zöld állás vagy zöld munka fogalma még kialakulóban van, így nehéz pontos definíciót adni, hogy mit is értünk alatta. Külföldön leginkább a green jobs elnevezéssel találkozhatunk. Megjelent a hagyományos fehér (white collar jobs) és kék galléros (blue collar jobs) csoportosítás mellett a zöld galléros (green collar jobs) kifejezés is. Míg a fehér galléros munkakörök alatt a szellemi és irodai munkát, a kék galléros munkaköröknél a fizikai jellegű munkát értjük, addig a zöld galléros munkák esetében irodai vagy fizikai munkáról is szó lehet.

Egy a fontos: a munka környezetbarát terméket, szolgáltatást állítson elő, vagy környezetbarát fejlesztést szolgáljon, lehetőleg egy környezettudatos munkahelyen.  

Ebben a bejegyzésben szó lesz:

A green jobs fogalma

Az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal már el is készítette a green jobs-ra vonatkozó definícióját. Kétféle zöld munkahelyet különböztet meg. Az A esetben a zöld munkahelyet olyan vállalkozás biztosítja, amelyik szolgáltatásai vagy termékei a környezet számára is hasznosak, vagy a természeti erőforrások megőrzését szolgálják.

Green jobs jelentése

A B esetben a zöld állásban dolgozó személy feladata a vállalkozás termelési folyamatát környezetbarátabbá tenni, vagy a folyamat természetes erőforrás igényét csökkenteni. 

A hivatal mindkét esetet részletesen is leírja, és példákkal is szemlélteti a zöld állásokat. Mi csak néhány érdekességre térünk ki, a részletes angol nyelvű leírást itt találod. 

Zöld munkahelynek számít például az organikus mezőgazdasággal és fenntartható erdőgazdálkodással összefüggő termékek előállítása, a környezetszennyezés csökkentését szolgáló megoldások fejlesztése, a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási tevékenység, vagy megújuló energia szolgáltatása is. De ugyanígy zöld állása van annak is, aki a cégben felelős a megújuló energiára történő átállásért, vagy a kollégák betanításáért egy új környezetbarátabb technológia használatára.

Lehet, hogy itt néhányan magukra ismertek, és rájöttek, hogy jelenleg is épp egy zöld munkahelyen dolgoznak! Ha kicsit belegondolunk, akár az Állástérkép is lehet zöld munkahely, hiszen éppen azt segítjük elő, hogy az emberek közelebbi – azaz kisebb közlekedési környezetterhelést jelentő – munkahelyet találjanak. Hm, máris máshogy tekintünk a munkánkra.

A leggyorsabban növekvő zöld munkahelyek

A National Geographic magazin bemutatta, a világ 11 leggyorsabban növekvő zöld munkahelyét, melyet mi is átvettünk tőlük. 

 1. Az egyre több városi gazdálkodó zöldtetőkön, függőleges farmokon fogja termeszteni a jövő zöldségeit a helyi éttermek és piacok számára. A függőleges farmok kialakítása a szabad, beépítetlen és műveletlen területek megőrzését segíti. 
 2. A vízminőség nyomon követése és a vizi élőhelyek megóvása különösen fontos feladat. A vízminőséggel foglalkozó szakemberek is egyre keresettebbek a világon. Lehet, hogy a zöld állások után a kék állások is külön kategóriát kapnak majd. Ki tudja? 
 3. A clean car ma már nem csak azt jelenti, hogy rendszeresen elvisszük a kocsit a mosóba. A kifejezéssel a tiszta (megújuló) energiát használó autókat illetik. A közlekedésben egyre több zöld állás jön létre, ide sorolhatjuk az elektromos autókat fejlesztő mérnököket is. Ne felejtsük el azonban, hogy egy elektromos autó is csak annyira zöld, amennyire az áramtermelés is környezettudatos módon történik. Ha az áramot hőerőművekkel állítjuk elő, hiába terveztünk elektromos autót. 
 4. Tipikus zöld munkahely a hulladék újrahasznosítása. Az újrahasznosítás egyre növekvő iparág, így egyre több embert foglalkoztat. 
 5. A természettudósokra is egyre nagyobb szükségünk van. Ők figyelik a környezetünket, hogy lássuk: törekvéseinkkel milyen pozitív, vagy éppen negatív hatást értünk el.
  Zöld munkahelyek
 6. A fenntartható épületek létrehozása is a jövő egyre növekvő zöld munkahelyeinek egyike. Legyen a projekt a legmodernebb technológiával megvalósított ház, vagy éppen helyi természetes anyagokat használó tradicionális, mégis korszerű épület. Mindkét változat a zöld építészet része, ahol az újrafelhasználásról sem szabad megfeledkezni.
 7. A napelemek tervezői és üzemeltetői számára sem lesz hiány munkából a közeljövőben. A napelem gyártás az elmúlt évtizedben két évente megduplázódott. Csak Németországban jelenleg is 40 ezer ember dolgozik az iparágban, zöld munkahelyen. 
 8. A zöld megoldások tervezése komplex feladat, különböző szakmák együttműködését igényli. Az új ötletek szolgálhatják egy összetett probléma megoldását, amilyen például a városi hősziget jelenség. A városok nyári túlmelegedését (szemben a vidéki területekkel) csak az építészek, tájépítészek, településtervezők, környezetmérnökök közös munkájával lehet orvosolni. Így a zöld megoldásokra szakosodott mérnökök a jövőben egyre keresettebbek lesznek.
 9. Nálunk kevésbé ismert, de a tengerek vízfelületén létrehozott hullámerőművek is lehetnek a jövő alternatív energiatermelői. A technológia, mely a hullámzás energiáját hasznosítja, nagyon ígéretes, így a jövőben sok új zöld munkahelyet hozhat létre. 
 10. Szinte minden megújuló energiával kapcsolatos iparágban, így a szélenergiában is új zöld munkahelyek létrejöttére számíthatunk. A technológia támogatói szerint 2050-re akár az elektromos energiatermelés harmadát is kiteheti a szélenergia. 
 11. Bioüzemanyag alatt a biomasszából előállított, a közlekedésben felhasznált üzemanyagot értjük. Jelenleg leginkább az USA-ban elterjedt. A jövőben a technológia térnyerése, és így a munkahelyek számának növekedése várható.

Zöld munkahelyek

Te is lemondanál a fizetésed egy részéről, ha cserébe környezettudatos munkahelyed lenne?

Ha a válaszod igen, akkor nem vagy egyedül!

Egy amerikai felmérés szerint az Y generáció (mai 20-40 évesek) legnagyobb része akár alacsonyabb fizetést is elfogadna, ha az adott munkáltató környezettudatos.

A megkérdezettek 40%-a választotta aktuális munkahelyét azért, mert az adott cég fenntarthatóan működik. Részletesen itt olvashattok róla. Hajrá green jobs!

Érdekesség, hogy az idősebb generációkra ez kevésbé jellemző. Az X generáció (mai 40-55 évesek) kevesebb, mint negyede mondta ugyanezt, míg az 55 évnél idősebb munkavállalók mindössze 17%-a.

Fenntartható munkahelyek

Különösen figyelemre méltó információk ezek a cégek számára, ha tudjuk, hogy öt éven belül a környezettudatos munkahelyeket kedvelő Y generáció fogja kitenni a munkaerő háromnegyedét. Azaz a zöld munkahelyek még sosem voltak ennyire fontosak. Úgy tűnik, ahhoz, hogy a tehetséges munkavállalókat vonzzák, és hosszú távon is alkalmazzák őket, a cégeknek egyre több zöld állást kell létrehozniuk. 

Green jobs (zöld munkahely) mozgalmak és a zöldgazdaság térnyerése

Zöldgazdaság alatt a környezeti fenntarthatóság elveinek megfelelő gazdasági tevékenységeket értjük. Ebből következik, hogy a jól működő zöldgazdaságban sok-sok zöld munkahely is létrejön. Az utóbbi időben megnövekedett a zöldgazdaság támogatottsága, és ezzel párhuzamosan az igény a zöld munkahelyekre. Kialakultak a green jobs mozgalmak, melyeket sok esetben már a kormányok és a vállalkozások is támogatnak. Sokan a covid járvány által megtépázott munkaerőpiac újjáéledését is ettől várják. Másokat azonban félelemmel tölt el, hogy a zöld munkahelyek és a green jobs mozgalom térnyerésével a hagyományos munkakörök megszűnnek, és akik nem tudnak váltani, azok munka nélkül maradnak. Fontos felismerni, hogy egyes pozíciók megszűnését nem a zöld állások fogják okozni, hanem egyszerűen a gazdasági igények átrendeződése. Egy dolog biztosnak tűnik: a mostani kisiskolások nagy része olyan munkakörben fog elhelyezkedni, ami ma még nem is létezik. Hogy ennek hány százaléka lesz zöld munkahely, és hogy azok valóban kiszorítanak majd más munkaköröket, ez azért kérdéses. 

A zöldgazdaság azonban nem egyenlő a gazdaság zöldre festésével (greenwashing). Valódi változáshoz nem elegendő a zöld szempontok kizárólag marketing és PR célú alkalmazása.

Nem szabad bedőlni a cégeknek, melyek környezetkárosító tevékenységüket más országokba szervezik ki, ahol könnyebb megfelelni a környezetvédelmi irányelveknek. Hasonlóan zöldre festésnek tekinthetjük, ha valaki a termékét azzal reklámozza, hogy 100%-ban újrahasznosítható, miközben az adott anyagot csak kis arányban hasznosítják ténylegesen újra, helyette nagyrészt hulladéklerakóban végzi. 

Zöldítsd ki a jelenlegi munkádat!

Éppen nem ideális számodra a munkahelyváltás, de fontos neked a fenntarthatóság a mindennapokban? Formáld proaktívan saját munkahelyedet, alakítsd környezettudatos munkahellyé! Két irányból közelítheted meg a dolgot: mi az, amit könnyű lenne megváltoztatni, és mi az, aminek nagy hatása lenne. Kezdd azokkal a problémás területekkel, amire mindkettő igaz. Ezután a nagy hatású dolgokra fókuszálj, lépésről lépésre alakítsd őket zölddé. 

Fontos szem előtt tartani, hogy manapság már szinte mindennek van környezetbarátabb alternatívája. Léteznek zöld csomagolóanyagok, zöld tisztítószerek, zöld ruhaneműk, de még zöld befektetések is. Sokszor egy mindennapos folyamatot is átszervezhetünk környezetbarátabbá. Válasszunk helyi termékeket és szolgáltatásokat irodánkba, ösztönözzük a közösségi közlekedési módokat, vezessünk be irodai kerékpárokat vagy rollereket a taxis utazások helyett. Figyeljünk a fűtésre és a hűtésre, mérlegeljük okosan, hogy valójában milyen hőmérsékletet szükséges fenntartani az irodában. Lehet, hogy a munka minőségét nem is javítja, ha a nyári hőségben is egész nap öltönyben dolgozunk? Az ingázás, a személyes megbeszélések és a home office esetében már a cégkultúra kérdéskörét feszegetjük, de érdemes megvizsgálni, hogy az utazás csökkentésével mennyi szén-dioxid kibocsátás spórolható meg. 

Persze magát a tényleges üzletvitelt is vizsgálhatjuk. A cég szolgáltatásait vagy termékeit is érdemes társadalmi és környezetvédelmi szempontból is felelősen kialakítani. 

Plusz jutalom, hogy egy új zöld munkahellyel számos tehetséges álláskeresőnek tettük vonzóvá a cégünket!