Álláskeresés a közigálláson

A közigállás állásportál a magyarországi a közszférán belüli kormány­tiszt­vi­selői, köztisztviselői és közalkalmazotti pályázatok meghirdetésére szolgál. Hogyan működik a keresés?

Kattints a főoldalhoz

Kiknek javasoljuk az oldal használatát?

A közigállás állásportál (kozigallas.gov.hu) a magyarországi  a közszférán belüli kormány­tiszt­vi­selői, köztisztviselői és közalkalmazotti pályázatok meghirdetésére szolgál. 

Milyen munkalehetőségeket találhatunk a közigálláson?

A közigállás oldalon a közszférán belül változatos pozíciókat lehet megpályázni. Az álláslehetőségek három csoportba sorolhatóak, ezek a kormány­tiszt­vi­selő, köztisztviselő és közalkalmazott. A három csoportra eltérő szabályok vonatkoznak, jogállásukról más törvények rendelkeznek. 

Ettől eltekintve, a közszférán belül változatos munkakörök kerülnek meghirdetésre. A tanár, óvodapedagógus, ápoló, orvos, jegyző, hatósági ügyintéző talán mind közül a legismertebbek. Azonban, a közigállás oldalát böngészve olyan munkaköröket is találhatunk, mint matróz, esetmenedzser, textilraktári kisegítő, szerelőipari szakmunkás, mederőr, piaci elemző, konyhalány, gazdasági vezető. 

Kiknek javasoljuk az oldal használatát?

Számos munkakör létezik, melyek hagyományosan a közszférán belül elérhetőek. Ilyen a tanár, családsegítő, óvodapedagógus és az önkormányzati ügyintéző munkakörök is. Számukra elengedhetetlen a közigállás böngészése, hiszen a közszférában elérhető összes állás megjelenik itt, azonban ezek a lehetőségek nem kerülnek ki fizetős álláshirdető oldalakra. Sokan nem is tudják,  hogy amikor egy népszerű álláshirdető oldalt böngésznek, a közszféra munkalehetőségei között nem keresnek (2020 novemberében a közszférában dolgozók száma meghaladta a 90 ezer főt.)

Hagyományosan közszférába sorolt munkakörök egy része napjainkban már a magánszektorban is megtalálható. Gondoljunk csak a magánegészségügyre, vagy a privát óvodákra. Ezekben a pozíciókban a magánszektor vagy az állami szektor  választása elsősorban karrier tervezés kérdése. Amire figyelni kell, hogy van átjárás a két szektor között, azonban jellemzően más-más álláskeresési oldalakat kell követnünk!

Ahogy fentebb írtuk, a közigálláson időről-időre bármilyen munkakör felbukkanhat, így aki éppen úgy érzi, hogy a magánszektor állásait már végtelenszer átböngészte, javasoljuk, hogy nézzen körül a Közszolgálati Állásportálon is.

Hogyan működik a közigállás álláskereső oldal?

A nyitó oldalon jelentkezési határidő szerint listázva láthatjuk az össze álláshirdetést. Azaz legelőször azokat, amikre már csak alig van idő jelentkezni. Itt még ömlesztve találunk mindenféle pozíciót, az ország egész területén. A keresés mezőben a kívánt pozíciót (szakmát) beírva, szűkíthetjük a lehetőségeket. Továbbra is az ország egész területéről érkeznek az álláslehetőségek. Valljuk be, ez azért a legtöbb ember számára nem ideális. Ahhoz, hogy legalább megyére tudjunk szűrni, a részletes keresés opciót kell választanunk. Itt azonban már tényleg részletesen, több keresési paramétert is be lehet állítani. Kereshetünk az elvárt képzettség, az elvárt tapasztalat, és a munkavégzés helye szerint is. Beállíthatjuk, hogy részmunkaidős, vagy teljes munkaidős állást szeretnénk, és hogy a határozott vagy a határozatlan idejű szerződést preferáljuk. Legyünk óvatosak a szűréssel, ha túl sok feltétel alapján szűkítjük a találatokat, lehet, hogy eredménytelen lesz a keresés. Ha nem specifikusan egy adott munkakör érdekel minket, akkor az elvárt képzettséget érdemes lehet beállítani a konkrét keresőszó helyett. A keresőszó mezőjét üresen hagyva, azonban a végzettségi szintünket beállítva (pl. gimnázium) minden olyan lehetőséget láthatunk, amire akár sikeresen pályázhatunk.   

Milyen nehézségei és alternatívái vannak a közigállás oldalnak?

A szabadszöveges keresésbe az elképzelt foglalkozás megnevezését lehet beírni, pl. óvónő, azonban csakis szó szerinti egyezés esetén lesz találat! Például, ha az intézményvezető pozícióra véletlenül "intézmény vezető" szavakkal keresünk rá, nem fogunk találatot kapni. Hasonló a helyzet, ha véletlenül elgépelünk egy karaktert, vagy ékezetek nélkül írunk be egy szót. Ami, lássuk be, telefonos böngészés során gyakran megesik. Ilyenkor könnyen lehet, hogy azt hisszük, nincs a számunkra megfelelő álláslehetőség. 

A közszférában bárhol is helyezkedünk el, hasonló feltételek várnak. A juttatásokat jogszabályok és bértáblázatok határozzák meg. Így a magánszektorral szemben nem jellemző, hogy ugyanazért a munkáért más-más bérezés jár az egyes munkahelyeken. Emiatt a helyszín szerinti keresés különösen hasznos. Az Állástérkép főoldalán a közigállás álláslehetőségei is böngészhetőek, térképen megjelenítve. Egy adott munkakörre keresve azonban nem csak a közigállás álláshirdetései, hanem más releváns álláslehetőségek is egy helyen jelennek meg. 

Ha egy helyen szeretnénk látni a magánszektor és a közszféra kínálatát, akkor mindenképpen olyan álláskereső oldalt válasszunk, amely több helyről gyűjti és rendszerezi az álláshirdetéseket. Az Állástérkép is egy ilyen oldal. Ezeken az oldalakon a közigállástól eltérő keresési feltételekkel is lehet szűrni, rendezni, ami sokszor hasznos lehet. Ha azonban csak és kizárólag a közszféra álláshirdetései érdekelnek, a közigállás részletes keresőjét javasoljuk.