6 szempont, amiért nem érdemes túl messze keresgélni munka ügyben

Összegyűjtöttünk 6 szempontot, amiért érdemes a közeledben munkát keresned!

Kattints a főoldalhoz

1. Klímavédelem a munka során

A munkahelyünk megválasztása valós klímavédelmi szempontokat is felvet. Ne felejtsük el, hogy felnőtt életünk nagy részében dolgozunk, így az, ezt hogyan tesszük nagyban befolyásolhatja a karbonlábnyomunkat. Bizonyára szeretnénk olyan cégnek dolgozni, aki nyíltan kiáll a klímavédelem mellett, de ezt sajnos sokszor anyagi körülményeink vagy foglalkozási körünk miatt nem tehetjük meg. Megválaszthatjuk azonban, hogy napi szinten milyen távolságra és milyen közlekedési eszközzel vagyunk hajlandóak ingázni. Jó, ha olyan munkahelyet sikerül találnunk, mely 15 perc alatt elérhető közösségi közlekedéssel, de még jobb, ha olyan közel van, hogy nem is kell járművet igénybe vennünk! Ezzel máris sokat tettünk a környezetért!

2. Szabadidő vs. munka

Soha sem lehet elégszer belegondolni, hogy mennyi időnk megy el napi szinten a munkába járással. A KSH adatai szerint [1] átlagosan 25 percet töltünk a munkahelyünkre való utazással. Napi kétszer fél óra ingázás (ami nem is tűnik soknak) éves szinten 250 órát jelent. (Ugye te sem mész be a munkahelyedre a szabadságodon, mert akkor még többet! 😊) És hogy mit is lehetne csinálni 250 órával? Mondjuk 23-szor megnézhetnéd a Gyűrűk Ura trilógia bővíttet változatát, de ezt nem javaslom, mert ezt akár ingázás közben is megteheted… De egy 10 napos extra nyaralás simán összejönne. És itt már át is evezhetünk a következő pontunkhoz, a pénzhez!

3. Alternatív pénzkeresési lehetőség

Ha az utazással felszabaduló 250 órát munkára fordítanád, az évi 31 napnyi munkának felelne meg, napi 8 órás munkavégzéssel számolva! Olyan, mintha nyáron másfél hónapig nem is kéne dolgoznod, mert az akkorra kiszabott munka már el is lenne végezve. De milyen jól jönne a plusz idő akkor is, ha épp előléptetésre hajtasz! Lenne időd valamilyen képzésre, ami a szakmai fejlődésedet segíti. A felszabaduló idődet akár jótékonysági szervezetnél végzett munkára is fordíthatod. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy maga az ingázás mennyi pénzbe kerül. A havi bérlet vagy a benzinköltség éves szinten minimum 100 ezer Ft körül mozog.

4. A munkád hatása az egészségedre

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen jó is lenne csak egy kicsivel tovább aludni reggel? Svéd kutatás kimutatta, hogy a rendszeresen ingázók nagyobb eséllyel küzdenek alvási problémákkal és nagyobb eséllyel élnek egészségtelen mozgásszegény életmódot [2]. A napi kétszer fél-egy óra ingázással töltött idő, és nyolc óra munka mellett sokszor nem marad idő rendszeres sportolásra és alvás előtti pihenésre, relaxálásra. Az ingázás bizonyítottan káros hatással van az egészségünkre!

5. Hatékonyabb munkavégzés

Az ötödik ponttal el is érkeztünk a munkáltatók rémálmához: a kevésbé hatékony vagy hibás munkavégzéshez. Mire elérkezel a napi teendőidhez, aznapra egy harcot már meg is vívtál a dugóban, vagy a tömött buszon. Igazán tettre kész, energikus és jókedvű vagy? Ja nem, inkább csak éppen beesel az asztalodhoz és máris azt tervezgeted, hogy mikor kell elindulnod hazafelé, hogy legalább az esti csúcsforgalmat elkerüld. Ebben a pillanatban is 18%-a azoknak, akik egyébként elégedettek munkahelyükkel, éppen azt fontolgatják, hogy felmondanak a hosszú utazási idő miatt [3] [4].  Ha már itt tartunk, aki hosszú órákat ingázik, hajlamos a csúcsforgalomhoz igazítani a munkaidejét, és akár kicsit rövidebb időt tölteni a munkahelyén. Emellett az ingázás okozta egészség romlás és alvásszegényebb életmód végül több betegszabadságot is eredményez.

6. Helyi közösségek támogatása

Odafigyelsz, hogy köszönj a szomszédoknak a lépcsőházban? Vagy arra, hogy szavazz az önkormányzati választáson? Ez szép, de amíg a megkeresett pénzed nem helyben költöd el, helyi szolgáltatásokra, addig a környék fejlődése is csak váratni fog magára. A helyi közösségeket erősíti, ha a lakóhelyedre nem csak aludni jársz, hanem a környéken dolgozol és a szabadidődet is van lehetőséged itt eltölteni.
Tudom, hogy sokszor úgy érezhetjük, hogy erre nincs lehetőségünk, de vajon ez tényleg így van? Érdemes körülnézni! Mindenesetre ez egy öngerjesztő folyamat: ha helyi munka mellett döntesz, segíted a helyi közösség megerősödését és a környék fejlődését. Talán még a szomszédokkal is összebarátkozhatsz.

Végül, nézzük, hogy mivel tudod hasznosan eltölteni az időt ingázás közben: hangoskönyvek, Podcast-ok, könyvek és mobil appok? Ezt is lehet, de ha eleged van az egészből, akkor irány inkább az Állástérkép, Magyarország első térkép alapú állásportálja! Lehet, hogy álmaid állásáért nem is kell olyan messzire menned.
A szerző településfejlesztéssel foglalkozó urbanista.
A cikk megírásához a következő internetes források kerültek felhasználásra.

 

[1] https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ingazas9_09_10.html
[2] https://www.reuters.com/article/us-health-commuting/commuters-may-get-less-sleep-and-exercise-idUSKBN1Z225G
[3] http://www.asianefficiency.com/productivity/reasons-your-commute-is-killing-your-productivity/
[4] http://www.flexibility.co.uk/flexwork/general/commuters-leave-jobs.htm